Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Povestea unui cântec… premiant la „Strugurele de Aur” 2013

Publicat

în

cintecCând i-am propus lui Drăgan Muntean să reia cântecele lui Ion Blăjan – se petrecea asta la Roşia de Secaş prin anul 2000, la manifestarea ocazionată de împlinirea unui sfert de veac de la dispariţia secăşeanului nostru – mi-a răspuns prompt şi, pentru mine, oarecum surprinzător: „Acela care va reuşi să interpreteze cântecele sale, aşa cum doar el o ştia şi o putea face, trebuie să fie un bun şi desăvârşit interpret.

Căci doinele sale limpezi, duioase şi line ca şi cântecele de joc, perfect ritmate, nu sunt la îndemâna oricui să o facă”. Se vede că Dumnezeu i-a dăruit, în compensare, un auz perfect şi un simţ desăvârşit al măsurii, cu care nu mulţi dintre noi suntem dăruiţi! Şi mi-am zis atunci că, dacă pentru unul ca el e atât de delicat să facă aşa ceva, apoi ar trebui să se ştie că Ion Blăjan al nostru n-a fost un cântăreţ oarecare.
Ştiam destule despre el, despre realizările sale, dar când am auzit şi părerea unuia mult mai avizat într-ale cântecului decât mine, convingerile bune şi sănătoase, se înţelege, mi s-au întipărit şi cimentat pentru totdeauna în adâncul fiinţei mele.
Şi iată că după ani, acel cineva, în stare să confirme aprecierile lui Drăgan Muntean, a apărut întruchipat în persoana unei fiinţe gingaşe, cu voce şi putere interpretativă de excepţie şi purtând un nume ales, Alexandra Băcilă. O fată mărunţică de pe Târnave, şi nu bărbat după cum ne-am fi aşteptat, mai precis din Tăuni – Valea Lungă, o floare dulce şi frumoasă precum florile de mai, împodobită cu har şi dar, cu glas dumnezeiesc, de aur. Ea a reuşit să câştige inima publicului, părerile membrilor juriului şi, în final, trofeul Festivalului-Concurs „Strugurele de Aur”, ediţia 2013.
Prima piesă, interpretată curat şi limpede, fără acompaniament, a fost „Jele-mi-i, maico, şi-am plâns”, piesă preluată din repertoriul lui Ion Blăjan, piesă reprezentativă între cântecele cu care Ion Blăjan ieşise în lume. Căci, la nevederea lui, ce cântec putea fi oare mai apropiat sorţii sale nemeritate? Ce cântec mai pătrunzător putea fi trimis către inima zdrobită de durere a mamei, neputincioasă în faţa necazului, căzut pe neaşteptate, ca un trăsnet asupra casei sale, şi aşa răvăşită de neajunsuri şi griji? Încât, sub povara durerii, şi mersul i se încetinise, sătenii poreclind-o, drept urmare, Mereuţa.
Multă lume credea că şi cântecul respectiv ar fi o creaţie proprie menită a-i mărturisi jalea şi amarul, durerea despărţirii de sat, şi-nainte de toate, de mamă, cu atât mai apăsătoare arătându-se ea, cu neputinţa copleşitoare asupră-i. Dar nu, cântecul a fost auzit de la verişoara lui, Domnica Tămaş, localnică, după cum zice el însuşi la sfârşitul creaţiei, în anul 1919, cântat pesemne de vreo nevastă măritată fără de vrerea alor ei într-alt sat. Trebuie ştiut faptul că Ion Blăjan a realizat, după celebra-i carte „Omul cu ochelari negri”, şi o culegere de cântece populare, pe care din stimă, respect şi preţuire pentru truda lui, le-am editat sub titlul „Pe drumul cântecului”, în anul 2004, la editura ASTRA din Blaj, cu sprijinul Centrului de Îndrumare a Creaţiei Populare a judeţului Alba. Asta după ce fuseseră păstrate vreme de trei decenii de către poetul Ion Brad, în grija căruia fuseseră lăsate pentru publicare, de unde au ajuns, prin bunăvoinţa doamnei Silvia Pop, la mine. Cum nu multă lume îl ştie, socotind că merită a fi cunoscut, mai ales acum, după trofeul dobândit, îl reproducem în continuare, el intitulându-se în culegere „Cântec de jale”: Jele-mi-i, maico, şi-am plâns,/De vorbele care le-ai zâs/Şi pe cari le-ai cuvântat,/Că io nu te-am ascultat/Şi m-am dus din al meu sat./Am făcut de capul meu/Şi-acum trag, maico, la greu./Trage, capule, la rele,/Dacă te-ai băgat în ele./Când m-apropii de-al meu sat,/Cunosc câinii pe lătrat,/Cocoşii de pe cântat,/Oamenii pe cuvântat,/Pe maica după oftat./Oftează de dorul meu,/Ce-am făcut îmi pare rău. Bravo Alexandra! Cu cele mai sincere şi calde urări de bine!

Prof. Ioan POPA, folclorist, Roşia de Secaş

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Învățământ-Cultură

Echipa de volei feminin a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, campioană la ONSS pentru al doilea an consecutiv

Publicat

în

Echipa de volei feminin gimnaziu a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj a câștigat turneul final de la Brăila și a devenit, pentru al doilea an consecutiv, campioană națională, în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS).

Daria Ocenic, care, la nici 15 ani, este componentă a formației de seniori Volei Alba Blaj, a fost desemnată MVP-ul turneului final al ONSS (a realizat cele mai multe puncte la Brăila).

Lotul, pregătit de Silviu Marcu, a fost format din Daria Ocenic, Maia Tocaciu, Ștefania Comănici, Irina Nemeș, Sofia Zudor, Daria Tudoran, Alesia Aldea și Anna Mărginean. Se mai cuvin felicitări și pentru Dan Balu și Raluca Rotar, dar și pentru echipele de club unde activează jucătoarele, Atomic Blaj, Volei Alba Blaj și CSȘ Blaj. Acestui rezultat extraordinar i se adaugă calificarea la turneul final Under 13 masculin a echipei de minivolei a CSȘ Blaj (antrenor Alexandru Man). În același context, menționăm că Atomic Blaj s-a calificat la turneul semifinal 2 la minivolei feminin Under 13, în urma turneului semifinal găzduit în Sala „Timotei Cipariu”.

„Aceste succese sunt și o consecință a «fenomenului Volei Alba Blaj», care a creat emulație în rândul copiilor din Blaj și care a adus pe parchetul sălilor de sport din oraș sute de elevi dornici să practice voleiul, iar rezultatele deja se văd și în competițiile naționale! Sunt mândru de sportivii noștri și îi felicit din inimă pentru aceste performanțe, voleiul blăjean are viitor!”, a transmis primarul Gheorghe Rotar.

• Turneu de junioare în „Alba Blaj” Arena

La finele acestei săptămâni, în „Alba Blaj” Arena se va disputa un turneu semifinal de junioare Under 17, în perioada 18-21 aprilie. Volei Alba Blaj, echipa gazdă, va evolua în al doilea meci al fiecărei zile, de la ora 16.00. Oponenți vor fi Bravol Brașov, CSV Craiova și HV Iași (ordinea se va stabili joi, 18 aprilie, la ședința tehnică).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Echipa ZAZEN, a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, calificare la faza națională a Maratonului Pentru Educație Antreprenorială

Publicat

în

Echipa ZAZEN, aparținând Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, a ocupat locul I la faza județeană a Maratonului Pentru Educație Antreprenorială și s-a calificat la faza națională.

„Bucurie mare! Astăzi, echipa ZAZEN, care a reprezentat școala noastră la Maratonul Pentru Educație Antreprenorială, a câștigat locul I la etapa județeană și s-a calificat la etapa națională. Rețeta succesului: copii cu real talent pentru antreprenoriat (Marian Pintilie, Rareș Morariu, Vlad Cîmpean și Andrei Stroia), un coordonator dedicat, cu nesfârșite resurse de energie (prof. Diana Aftenie), un mentor motivat și motivant (dna. Alina Hărăguș) și un plan de afaceri inovativ și foarte racordat la realitate. Felicitări tuturor și succes la etapa națională!”, au transmis reprezentanții Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”, două premii „Școala Ardeleană” în educație

Publicat

în

Elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”, Hrișcă Paul Mihai și Cozac Eta Florina, care au obținut performanțe școlare la Olimpiada Națională de Religie în anul școlar 2022-2023, premiul al III-lea, având ca profesori îndrumători pe Avram Rodica (Sora Luminița) și Gherman Alexandru-Paul, au fost premiați aseară în cadrul evenimentului Premiile „Școala Ardeleană” în educație – Gala Performerilor, organizat de Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Prezența Preasfinției Sale Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba- Iulia și Făgăraș la acest eveniment deosebit la nivelul județului a reprezentat o recunoaștere a muncii elevilor, cadrelor didactice și implicarea părinților.

Felicitări și mulțumiri organizatorilor care an de an răsplătesc excelența, elevilor care obținut rezultate foarte bune și profesorilor care susțin și încurajează performanța!

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj