Rămâi conectat

Actualitate

Spitalul Municipal Blaj – unitate medicală model, așa cum ar trebui să fie toate

Publicat

în

Spitalul Municipal Blaj a fost dat în folosință în anul 1984 și, cu toate că anul viitor va împlini 4 decenii de existență, nu doar că nu-și arată vârsta, ci parcă întinerește pe zi ce trece, ținând astfel pasul cu dezvoltarea orașului.

Datorită investițiilor de milioane de euro în infrastructură și dotare, colaborării excelente între managementul unității medicale, reprezentat de ec. Iacob Suciu, și administrația publică locală, Spitalul Municipal Blaj a ajuns printre puținele bijuterii ale sistemului sanitar românesc, strălucind tot mai tare de la an la an.

Fără falsă modestie, pot spune că oricine intră în unitatea sanitară blăjeană are cel puțin impresia că se află într-un renumit spital din SUA, Marea Britanie sau din cele mai dezvoltare țări ale Uniunii Europene, cuvântul de ordine fiind curățenia.

În prezent, Spitalul Municipal Blaj are 277 de paturi:

• Spitalul Vechi: Secția Boli Infecțioase (21 de paturi), Compartimentul Psihiatrie (20 de paturi) și Secția Neurologie (28 de paturi),

• Spitalul Nou: Secția Anestezie Terapie Intensivă – ATI (15 paturi, 2 paturi ATI COVID), Secția Chirurgie generală – 60 de paturi (Compartimente Chirurgie generală – 32 paturi, Chirurgie vasculară – 12 paturi), Ortopedie – 6 paturi, ORL – 5 paturi, Oftalmologie – 5 paturi, Obstetrică – Ginecologie (30 de paturi), Compartimentul Nou-Născuți (11 paturi), Secția Medicină Internă – 50 paturi (Compartimentele Interne – 37 de paturi, Pneumologie – 8 paturi, Cardiologie – 5 paturi), Secția Pediatrie (40 de paturi, 10 paturi însoțitori), Compartimentul Primiri Urgențe (5 paturi).

Modernizarea infrastructurii sanitare și dotarea cu cele mai noi aparate și echipamente medicale sunt întregite de personalul angajat al Spitalului Municipal Blaj, care deservește toată zona Văii Târnavelor, cu peste 55.000 de locuitori. Din marea familie a spitalului face parte un grup de medici profesioniști și dedicați meseriei, echipă care se primenește continuu cu personal foarte bine pregătit ce își pune în practică toate cunoștințele teoretice pentru diagnosticarea și tratarea pacienților.

Lor li se alătură colectivul de asistente medicale, ce face eforturi permanente pentru îngrijirea cu pasiune și devotament a bolnavilor, precum și mulțimea de infirmiere care mișună zi și noapte pentru binele celor internați, ca de altfel toți salariații spitalului, ce asigură bunul mers al acestei unități emblematice pentru Blaj. Sunt convins că nimic din ceea ce se vede nu s-a construit peste noapte, ci cu eforturi și în timp, pas cu pas, cărămidă cu cărămidă.

Despre toate acestea ne-a povestit ec. Iacob Suciu, managerul Spitalului Municipal Blaj, care a trecut în revistă investițiile realizate din anul 2017 încoace, de când a preluat conducerea unității sanitare, devenite o perlă a sistemului sanitar românesc.

Potrivit sursei citate, în 2017 erau începute lucrările de modernizare a Secției de Neurologie, în ianuarie 2018 fiind prima secție a Spitalului Municipal Blaj la care s-au încheiat renovările. Vorbim despre recompartimentarea saloanelor astfel încât fiecare salon are acum baie proprie, schimbarea instalațiilor electrice, sanitare (apă rece, apă caldă, canalizare) și de oxigen, toate saloanele fiind aduse „la zi”, la standarde moderne: pardoseli din tarchet, jaluzele verticale, televizor, instalație de aer condiționat și sistem de antifum în fiecare salon. La acestea se adaugă tavanele false construite pentru a permite realizarea instalației electrice, montarea corpurilor de iluminat și detectoarelor de fum, tencuieli interioare și zugrăveli cu vopsea lavabilă.

La jumătatea anului 2017, a fost montat computerul tomograf (CT), pentru care a fost necesară identificarea și amenajarea unui spațiu și aducerea acestuia la standardele impuse de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, cum ar fi căptușirea cu plumb a pereților încăperii, CNCAN efectuând ulterior măsurători ale radiațiilor nucleare. După ce au fost obținute avizele și autorizațiile de funcționare necesare, CT a fost inaugurat la la 1 noiembrie 2017.

În 2018, au început renovarea Secției ATI și reabilitarea și extinderea Compartimentului de Primiri Urgențe, pentru care a fost necesară însă relocarea farmaciei cu circuit închis într-un spațiu din clădirea fostei centrale termice din curte. Bineînțeles că și anexa amintită a trebuit reorganizată și renovată, pentru a putea fi utilizată ca farmacie. La cele două secții, suplimentar față de lucrările menționate anterior, au fost înlocuite și vechile uși din lemn cu unele din termopan și s-au schimbat gresia și faianța, care data din anii ‘80!

Secția Chirurgie generală a suportat un volum la fel de amplu de lucrări, de la „A la Z”, iar în anul 2019 a fost achiziționat un angiograf, aparat complex aflat în dotarea Compartimentului de Chirurgie vasculară, pentru instalarea căruia a fost necesară reorganizarea Secției de Obstetrică – Ginecologie, sălile de naștere ale acesteia fiind mutate în apropierea saloanelor pentru lăuze și nou-născuți.

În anul 2020, a fost instalat un aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară), după ce a fost edificată o clădire destinată pentru acesta din veniturile spitalului, în regie proprie și cu ajutorul unor firme. Construcția a fost ridicată pe un teren din curtea spitalului, de la zero și într-un timp record, de numai 3 luni și jumătate. Astfel, din 18 august până la sfârșitul lunii noiembrie aparatul a fost deja instalat, deoarece până la finele anului ar fi trebuit recuperați cei 4 milioane de lei de la Ministerul Sănătății, Primăria Blaj asigurând partea de cofinanțare, de 10% din investiție. Tot în perioada pandemiei a fost renovat blocul alimentar, care a fost dotat cu utilaje noi, din inox.

În 2021, a fost reabilitată și cea mai mare secție a spitalului, Chirurgia generală, iar în 2022 au urmat Secțiile Psihiatrie (de la spitalul vechi, unde au fost renovate acoperișurile clădirilor), Obstetrică – Ginecologie și Neonatologie (Nou-Născuți), iar spre sfârșitul anului s-a reușit darea în folosință a ambulatoriului de specialitate, execuția lucrărilor la noua policlinică demarând în martie 2021. La toate secțiile au fost montate uși automate acționate cu cartele, dar pe parcursul anilor au mai fost executate și alte renovări, de o mai mică amploare.

Așa cum se poate vedea la fața locului, în prezent se lucrează la reabilitarea laboratorului de analize medicale și tot în acest an vor fi renovate încăperile pentru spitalizarea de zi și Secția de Medicină Internă și va fi reabilitată curtea Spitalului Vechi, iar pentru anul 2024 este propusă pentru reabilitare Secția Pediatrie. Ec. Iacob Suciu a declarat că o parte dintre lucrările realizate au fost efectuate în regie proprie, cu instalatorii și electricienii spitalului, dar și cu sprijinul muncitorilor calificați trimiși de Primăria Blaj, ceea ce a făcut ca atât ritmul de execuție, cât și calitatea lucrărilor să fie mai bune. El a subliniat că intenția Primăriei Blaj este de a renova în fiecare an cel puțin o secție a Spitalului Municipal. Totodată, se află în faza domentației pentru avizarea lucrărilor de intervenție un proiect privind eficientizarea termică a spitalului, ce vizează anveloparea clădirii, montarea de panouri fotovoltaice sau de pompe de căldură etc.

Pe lângă investiții, mai sunt de făcut dotări atât finanțate din proiecte europene, cât și pe programul „anti-COVID”. La acestea se adaugă proiect mai mic referitor la digitalizare, dar și un proiect în valoare de 25 de milioane de lei pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, care presupune achiziții de mașini automate de spălat, roboți, diverse lămpi, sterilizatoare, mașini cu barieră etc., dacă proiectul va fi aprobat. Felicitări tuturor celor implicați, deoarece condițiile superioare asigurate bolnavilor, dar și propriilor angajați ai spitalului, profesionalismul personalului medical și o vorbă bună adresată pacienților parcă le iau suferinzilor durerea cu mâna, cum se spune!

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Actualitate

Persoană rămasă încarcerată, după coliziunea dintre două autoturisme produsă pe Podul Vezii din Blaj

Publicat

în

Pompierii din Blaj au fost solicitați să intervină, în dimineața zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru acordarea primului ajutor și descarcerarea unei persoane, în urma unui accident rutier produs pe Podul Vezii, din Blaj.

„Garda de intervenție Blaj intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs în Municipiul Blaj, la Podul Vezi. Este vorba despre 2 auto implicate, 2 persoane implicate, din care 1 este incarcerată, conștientă. Se lucrează pentru extragerea persoanei din autoturism. Forțe alocate: 1 ASAS și 1EPA”, a treansmis ISU Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Veta Biriș – 75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani de colaborare cu Televiziunea Română

Publicat

în

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat cu măiestrie de Alexandru Pal, precum şi cu reprezentanţi ai tinerei generații de interpreţi. Emisiunea se vede pe 19 mai 2024, de la ora 21.00, la TVR 1.

75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani aici, la Televiziunea Română. Duminică, dragi prieteni, avem multe motive pentru care o sărbătorim pe Veta Biriş, artista care trezeşte conştiinţa naţională şi aduce împreună românii cu muzica sa. Prieteni dragi, mari interpreţi o vor însoţi pe artistă la Petrecere… cu cântec! Vino alături de noi pentru un spectacol complet!”, ne invită Iuliana Tudor la ediţia de săptămâna aceasta a emisiunii pe care o realizează şi prezintă la TVR 1.

Artişti care au devenit modele pentru multe generații de tineri și care, prin tot ce au făcut de-a lungul carierei lor, lasă o moștenire culturală importantă, sunt protagoniştii emisiunii „Petrecere… cu cântec!”, pe care vedeta TVR ne-o propune în fiecare duminică seară, la TVR 1. Cea de-a şasea ediţie, difuzată pe 19 mai, de la ora 21.00, o aniversează pe Veta Biriş. Anul acesta, îndrăgita solistă are, după cum dezvăluie şi gazda emisiunii, trei motive de sărbătorit: 75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani de colaborare cu Televiziunea Română.

Artistei îi sunt alături câţiva dintre cei mai iubiţi interpreţi şi prieteni: Mariana Anghel, Niculina Stoican şi Ilie Medrea, precum şi reprezentanţi ai tinerei generații, laureați ai talent-show-ului de folclor „Vedeta populară”: Ina Todoran, Maria Chivu şi Cătălina Rotaru.

 În această ediţie, acompaniamentul muzical şi coregrafia momentelor artistice sunt asigurate de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Nu lipsesc imaginile din arhiva Televiziunii Române, detalii mai puţin cunoscute despre viaţa şi cariera Vetei Biriş, momentele muzicale în premieră, duetele inedite și, ca la orice aniversare, sărbătorita are parte și de surprize…

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. „Petrecere… cu cântec!” este un proiect menit să readucă în prim plan muzica populară românească și artiştii extraordinari ai folclorului nostru. Muzica interpretată live, surprizele şi emoţiile autentice ale participanţilor sunt ingrediente ce ne asigură că merită să ne petrecem serile de duminică în faţa micului ecran.

Emisiunea este gândită sub forma unei petreceri, într-o atmosferă caldă, oferind posibilitatea protagonistului să se simtă în largul său şi să se bucure de sărbătoare”, explică Iuliana Tudor, producător şi moderator al programului. „Petrecere… cu cântec!” începe în fiecare duminică seară, de la ora 21.00, la TVR 1.

Emisiune organizată și realizată de Televiziunea Română și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Patru cunoscute florării din Blaj amenajează două tablouri florare, cu ocazia Sărbătorii Libertății

Publicat

în

Câmpia Libertății va găzdui, în acest weekend, două designuri florale ca expresii artistice ale floriștilor din Blaj, adevărate povești vii care reflectă frumosul, istoria, cultura și valorile comunității.

„Oglindește-ți sufletul și luptă pentru visul tău” și „Caută în interiorul tău liniștea și pacea” sunt cele două lucrări florale care vor întâmpina blăjenii și oaspeții Blajului pe Câmpia Libertății și care vor aduce cu siguranță un strop de culoare și bucurie tuturor iubitorilor de frumos!

„Oglindește-ți sufletul și luptă pentru visul tău” este un design floral care pune în prim-plan bujorul – floarea devenită simbol național a României!

Bujorul și celelalte flori compun în culori o panoramă vibrantă a istoriei eroice a Blajului, evocând momentele de glorie și de sacrificiu ale trecutului, reamintind tuturor curajul și hotărârea înaintașilor în lupta pentru libertate. Acest decor floral, așezat pe Câmpia Libertății, se vrea o cronică vie care exprimă, într-un format inedit, spiritul Blajului încurajând privitorul să-și păstreze credința și curajul în lupta de a-și găsi calea pentru împlinirea oricărui vis!

„Caută în interiorul tău liniștea și pacea” este o metaforă dedicată căutării păcii interioare în tumultul agitației cotidiene! Inspirat din zbuciumul istoriei și din spiritul rezistenței Blajului, acest aranjament floral sugerează că indiferent de vacarmul vieții, în inima fiecărui om se află o oază de liniște și de înțelepciune.

Actorii principali rămân bujorii care, cu petalele lor delicate și mirosul lor îmbietor, oferă fiecărui om cu suflet deschis un moment de contemplare și regăsire a echilibrului interior.

Nu întâmplător ambele lucrări sunt așezate cu sfială pe Câmpia Libertății, pentru că din acest loc sacru răzbate la fiecare pas spiritul liber al Blajului!

Aceste „tablouri” pline de culoare reinterpretează, într-un mod cu adevărat artistic, legătura dintre trecut și prezent.

Fiecare floare și petală, aranjate cu migală, compun povestea vie a istoriei locale, oglindind tradiția, sacrificiul și spiritul inovator care definesc Blajul.

Aceste aranjamente florale exprimă modul prin care floriștii antreprenori din Blaj au înțeles să dea un sens frumosului, să salute Blajul, onorând istoria, cultura și valorile care definesc comunitatea!

Patru florării din Blaj – FLORĂRIA FLOWERS MINI, FLORĂRIA ORHIDEA, FLORĂRIA ROAL şi FLORĂRIA CASA FLORILOR – s-au unit într-o echipă pentru a crea tablouri florale. Astfel, floriștii antreprenori din Blaj au demonstrat că știu să transforme frumusețea într-o poveste captivantă, salutând orașul lor și celebrând istoria și cultura sa bogată.

Conceptul și designul artistic au fost realizate de Bianca Moldovan, vicecampioană națională la Cupa României de Artă Florală (2023) și vicecampioană la prestigiosul Concurs Internațional „Botanica Cup” Debrecen – Ungaria (2023).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj