Rămâi conectat

Actualitate

File de istorie: Povestea atentatelor petrecute în anul 1908, la Blaj

Publicat

în

Blajul sau „Mica Romă”, cum mai este cunoscut, a devenit în ultimul deceniu un oraş turistic în adevăratul sens al cuvântului. Pe lângă cultura, gastronomia şi destinaţiile locale de petrecere a timpului liber, oraşul are şi un pronunţat caracter istoric.

Aici se află două monumente importante pentru istoria românilor, respectiv Câmpia Libertăţii şi Crucea lui Avram Iancu. Câmpia Libertăţii este locul unde s-au ţinut două adunări naţionale în timpul revoluţiei de la 1848, în luna mai şi apoi în septembrie. În data de 15 mai 1848 s-a ţinut aici Adunarea de la Blaj, cu participarea a 40.000 de persoane, care au scandat „Noi vrem să ne unim cu ţara”.

În amintirea evenimentelor din 1848, aici a fost înălţată, în 1977, opera sculptorului Ion Vlasiu, „Gloria”, un monument din piatră înalt de 18 metri, alcătuit dintr-o poartă ce semnifică intrarea în istorie, în faţa căreia se află trei statui feminine identice, din bronz, cu laurii gloriei deasupra capului, simbolizând cele trei ţări româneşti. La baza monumentului sunt inscripţionate cuvintele: „Noi vrem să ne unim cu ţara!”.

Anterior, în 1973, la 125 de ani de la Revoluţia de la 1848, a fost ridicat pe Câmpia Libertăţii un complex monumental cu 24 de busturi de bronz ale paşoptiştilor, realizate de diferiţi sculptori, dezvelirea statuilor având loc în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu. În 1958, fusese ridicat, în amintirea celor 40.000 de ţărani, un obelisc din piatră roşie, ce avea o inscripţie săpată în marmură.

Însă, primii care au ţinut să marcheze amintirea Marii Adunări de pe Câmpia Libertăţii au fost elevii şi profesorii de la Blaj care au ridicat un monument denumit „Piatra Libertăţii”, după câţiva ani, pe locul tribunei adunării Piatra Libertăţii. Aceasta a fost aruncată în aer într-o noapte de noiembrie a anului 1908.

În aceeaşi noapte, a fost dinamitată şi aşa-numita „Crucea lui Iancu” de pe Dealul Viilor, în apropierea căreia au fost cantonate cetele de moţi venite la Blaj, cu Avram Iancu în frunte, în mai 1848. Rămăşiţele au fost adunate, bucăţile din Piatra Libertăţii fiind înglobate într-un monument de formă geometrică, ce a fost amplasat din nou pe Câmpie, de unde a fost mutat în Parcul 1848 şi, în final, în curtea Palatului Mitropolitan, unde se găseşte şi în prezent. În legătură cu dinamitarea celor două simboluri româneşti nu a existat nicio anchetă, Transilvania fiind atunci sub stăpânirea austro-ungară.

Deputatul Iuliu Maniu a adresat în 19 decembrie 1908, în Parlamentul de la Budapesta, o interpelare ministrului ungar de interne de atunci.

„S-a întâmplat ca în Blaj au fost aruncate în aer cu dinamită o cruce şi o piatră comemorativă. În noaptea de 16/17 noiembrie, cam pe la orele unu, câţiva indivizi îmbrăcaţi în haine negre, au mers la monumentul ridicat pe aşa numitul Câmp al Libertăţii şi l-au dat în aer… afară de aceea, făptuitorii, după aruncarea în aer a Pietrei Libertăţii, au mers la celălalt capăt al Blajului unde se afla Crucea de piatră şi o aruncă şi pe aceasta în aer – şi totuşi patrula jandarmilor n-are absolut nicio cunoştinţă despre cele întâmplate. De abia a doua zi după amiază, jandarmii au ieşit la faţa locului spre a cerceta cele întâmplate. Şi au raportat apoi că nu s-a găsit nicio urmă a făptuitorilor. Cazul acesta a vătămat adânc întreaga opinie publică românească. Sunt sigur că dacă atentatul acesta nu s-ar fi întâmplat cu monumentele noastre, ci cu ferestrele unui maghiar, demult s-ar fi găsit făptuitorul”, a spus atunci Iuliu Maniu.

„Crucea lui Iancu” a fost repusă pe Dealul Viilor, unde a mai ”rezistat” până în 2003. De câţiva ani, „Augustin Bunea” din Blaj. Iniţial, monumentul s-a numit „Crucea lui Ioan Bob”, după numele episcopului de la începutul secolului al XIX-lea. În 1821, la Blaj a fost o mare secetă, iar ţăranii iobagi nu au avut ce mânca, aşa încât s-au împrumutat cu cereale de la episcopul Ioan Bob. Fiind o fire foarte darnică, episcopul i-a iertat pe ţărani de această datorie, iar în semn de recunoaştere şi de recunoştinţă, aceştia i-au ridicat această cruce.

S-a numit „Crucea lui Ioan Bob” până la 1848, când Iancu a venit cu moţii şi s-au aşezat sub această cruce pe Dealul Viilor. De atunci se numeşte „Crucea lui Avram Iancu”. În prezent, pe Dealul Viilor se află un monument, în formă de T, de la Transilvania, pe care e aşezată statuia lui Avram Iancu, ridicată în 1996.

sursa: adevarul.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Actualitate

Persoană rămasă încarcerată, după coliziunea dintre două autoturisme produsă pe Podul Vezii din Blaj

Publicat

în

Pompierii din Blaj au fost solicitați să intervină, în dimineața zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru acordarea primului ajutor și descarcerarea unei persoane, în urma unui accident rutier produs pe Podul Vezii, din Blaj.

„Garda de intervenție Blaj intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs în Municipiul Blaj, la Podul Vezi. Este vorba despre 2 auto implicate, 2 persoane implicate, din care 1 este incarcerată, conștientă. Se lucrează pentru extragerea persoanei din autoturism. Forțe alocate: 1 ASAS și 1EPA”, a treansmis ISU Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Veta Biriș – 75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani de colaborare cu Televiziunea Română

Publicat

în

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat cu măiestrie de Alexandru Pal, precum şi cu reprezentanţi ai tinerei generații de interpreţi. Emisiunea se vede pe 19 mai 2024, de la ora 21.00, la TVR 1.

75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani aici, la Televiziunea Română. Duminică, dragi prieteni, avem multe motive pentru care o sărbătorim pe Veta Biriş, artista care trezeşte conştiinţa naţională şi aduce împreună românii cu muzica sa. Prieteni dragi, mari interpreţi o vor însoţi pe artistă la Petrecere… cu cântec! Vino alături de noi pentru un spectacol complet!”, ne invită Iuliana Tudor la ediţia de săptămâna aceasta a emisiunii pe care o realizează şi prezintă la TVR 1.

Artişti care au devenit modele pentru multe generații de tineri și care, prin tot ce au făcut de-a lungul carierei lor, lasă o moștenire culturală importantă, sunt protagoniştii emisiunii „Petrecere… cu cântec!”, pe care vedeta TVR ne-o propune în fiecare duminică seară, la TVR 1. Cea de-a şasea ediţie, difuzată pe 19 mai, de la ora 21.00, o aniversează pe Veta Biriş. Anul acesta, îndrăgita solistă are, după cum dezvăluie şi gazda emisiunii, trei motive de sărbătorit: 75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani de colaborare cu Televiziunea Română.

Artistei îi sunt alături câţiva dintre cei mai iubiţi interpreţi şi prieteni: Mariana Anghel, Niculina Stoican şi Ilie Medrea, precum şi reprezentanţi ai tinerei generații, laureați ai talent-show-ului de folclor „Vedeta populară”: Ina Todoran, Maria Chivu şi Cătălina Rotaru.

 În această ediţie, acompaniamentul muzical şi coregrafia momentelor artistice sunt asigurate de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Nu lipsesc imaginile din arhiva Televiziunii Române, detalii mai puţin cunoscute despre viaţa şi cariera Vetei Biriş, momentele muzicale în premieră, duetele inedite și, ca la orice aniversare, sărbătorita are parte și de surprize…

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. „Petrecere… cu cântec!” este un proiect menit să readucă în prim plan muzica populară românească și artiştii extraordinari ai folclorului nostru. Muzica interpretată live, surprizele şi emoţiile autentice ale participanţilor sunt ingrediente ce ne asigură că merită să ne petrecem serile de duminică în faţa micului ecran.

Emisiunea este gândită sub forma unei petreceri, într-o atmosferă caldă, oferind posibilitatea protagonistului să se simtă în largul său şi să se bucure de sărbătoare”, explică Iuliana Tudor, producător şi moderator al programului. „Petrecere… cu cântec!” începe în fiecare duminică seară, de la ora 21.00, la TVR 1.

Emisiune organizată și realizată de Televiziunea Română și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Patru cunoscute florării din Blaj amenajează două tablouri florare, cu ocazia Sărbătorii Libertății

Publicat

în

Câmpia Libertății va găzdui, în acest weekend, două designuri florale ca expresii artistice ale floriștilor din Blaj, adevărate povești vii care reflectă frumosul, istoria, cultura și valorile comunității.

„Oglindește-ți sufletul și luptă pentru visul tău” și „Caută în interiorul tău liniștea și pacea” sunt cele două lucrări florale care vor întâmpina blăjenii și oaspeții Blajului pe Câmpia Libertății și care vor aduce cu siguranță un strop de culoare și bucurie tuturor iubitorilor de frumos!

„Oglindește-ți sufletul și luptă pentru visul tău” este un design floral care pune în prim-plan bujorul – floarea devenită simbol național a României!

Bujorul și celelalte flori compun în culori o panoramă vibrantă a istoriei eroice a Blajului, evocând momentele de glorie și de sacrificiu ale trecutului, reamintind tuturor curajul și hotărârea înaintașilor în lupta pentru libertate. Acest decor floral, așezat pe Câmpia Libertății, se vrea o cronică vie care exprimă, într-un format inedit, spiritul Blajului încurajând privitorul să-și păstreze credința și curajul în lupta de a-și găsi calea pentru împlinirea oricărui vis!

„Caută în interiorul tău liniștea și pacea” este o metaforă dedicată căutării păcii interioare în tumultul agitației cotidiene! Inspirat din zbuciumul istoriei și din spiritul rezistenței Blajului, acest aranjament floral sugerează că indiferent de vacarmul vieții, în inima fiecărui om se află o oază de liniște și de înțelepciune.

Actorii principali rămân bujorii care, cu petalele lor delicate și mirosul lor îmbietor, oferă fiecărui om cu suflet deschis un moment de contemplare și regăsire a echilibrului interior.

Nu întâmplător ambele lucrări sunt așezate cu sfială pe Câmpia Libertății, pentru că din acest loc sacru răzbate la fiecare pas spiritul liber al Blajului!

Aceste „tablouri” pline de culoare reinterpretează, într-un mod cu adevărat artistic, legătura dintre trecut și prezent.

Fiecare floare și petală, aranjate cu migală, compun povestea vie a istoriei locale, oglindind tradiția, sacrificiul și spiritul inovator care definesc Blajul.

Aceste aranjamente florale exprimă modul prin care floriștii antreprenori din Blaj au înțeles să dea un sens frumosului, să salute Blajul, onorând istoria, cultura și valorile care definesc comunitatea!

Patru florării din Blaj – FLORĂRIA FLOWERS MINI, FLORĂRIA ORHIDEA, FLORĂRIA ROAL şi FLORĂRIA CASA FLORILOR – s-au unit într-o echipă pentru a crea tablouri florale. Astfel, floriștii antreprenori din Blaj au demonstrat că știu să transforme frumusețea într-o poveste captivantă, salutând orașul lor și celebrând istoria și cultura sa bogată.

Conceptul și designul artistic au fost realizate de Bianca Moldovan, vicecampioană națională la Cupa României de Artă Florală (2023) și vicecampioană la prestigiosul Concurs Internațional „Botanica Cup” Debrecen – Ungaria (2023).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj