Rămâi conectat

Actualitate

Moș Nicolae: De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copii | blajinfo.ro

Publicat

în

De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copiii care îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae | blajinfo.ro

Copiii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae, unul dintre cei mai iubiți și mai populari sfinți ai creștinătății. Știind că Moșul le va lăsa daruri, prichindeii își lustruiesc ghetuțele sau cizmulițele. Pentru neascultători însă, Moș Nicolae lasă câte o nuielușă, avertizându-i astfel să își asculte părinții și bunicii. Tradiția de a face daruri în această zi își are originea în povestea de viață a personajului legendar și mitic.Acesta a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi). Scrierile teologice spun că era o persoană cu credință nețărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Texte cu URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI de Sfântul Nicolae

În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susținut că Iisus Hristos nu este de aceeași natura cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmație, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar și miracole, numele său traducându-se prin biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinților săi, și-a dăruit întreaga avuție celor nevoiași.

Săculeții cu galbeni salvatori

“Fiind bun și darnic, după mutarea sa la cele veșnice, a ajutat în chip minunat săracii, printre care și un tată cu trei fete pe care, din cauza sărăciei, voia să le trimită să facă anumite lucruri. Legenda spune că fetele s-au rugat Sfântului să le ajute și acesta, drept răspuns, a umplut șosetele fetelor cu galbeni.

Banii au fost găsiți de tată, a doua zi”, spune părintele Eugen Tănăsescu. Sfântul Nicolae le-a dăruit noaptea banii necesari, fiind salvate. Le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetute.

Lecția dăruirii

“Mi-aș dori foarte mult ca părinții să poată transmite copiilor, odată cu darul Moșului Nicolae și lecția morală pe care acesta ne-o transmite.

Actul dăruirii este doar efectul însușirii temeinice a virtuții milosteniei, pornită din iubirea de aproape. Darul nu trebuie să fie unul exclusivist și egoist, acaparat de interese și mercantilism, ci trebuie să devină expresia libertății practicate în comuniune. Altfel spus, dăruirea este doar prima treaptă a bucuriei sociale de a trăi împreună. Prin darul făcut nu urmărim satisfacerea unor plăceri de moment ale copilului, căci vom hrăni robia plăcerilor, ci încercăm o lecție de viață: Dăruind, vei dobândi”, spune părintele Tănăsescu.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Doina Isfanoni, cercetator științific la Muzeul Național al Satului “Dimitrei Gusti”, spune că Sfântul Nicolae simbolizează armonia, prin asocierea cu darurile dulci, având în vedere că am intrat în luna sărbătorilor, când ne dorim să fim mai buni, să ne bucurăm unii pe alții.

„Fie că vine pe mare, așa cum se întâmplă în Olanda sau se strecoară printre case, cum este în România, fiecare percepe venirea Moșului într-un fel caracteristic propriului stilul de viață. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri și fructe. De asemenea, Moș Nicolae aduce și nuielușa, pentru a-l avertiza pe micuț că trebuie să aibă un comportament cât mai aproape de conduitele morale“, explică etnologul Doina Isfanoni.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tânăr de 28 de ani din Blaj cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permis necorespunzător, o motocicletă neînmatriculată

Publicat

în

Joi, 2 mai 2024, în jur.05.2024, ora 17:45, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj au depistat un tânăr de 28 de ani, din Municipiul Blaj, în timp ce conducea, pe raza Municipiului, o motocicletă neînmatriculată și fără a  din poseda permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere cu permis necorespunzător și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 35 de ani din Blaj cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive

Publicat

în

Joi, 2 mai 2024, în jurul orei 16.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, în timp ce acționau împreună cu polițiștii rutieri din Blaj, pe raza localității Crăciunelu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din municipiul Blaj.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Spitalul Municipal Blaj colectează de la populație deșeurile provenite din medicamente neutilizate

Publicat

în

Spitalul Municipal Blaj colectează de la populație deșeurile provenite din medicamente neutilizate și/sau expirate, în fiecare zi de miercuri, între orele 12:00 -14:00, conform instrucțiunii Ministerului Sănătății nr. 6226/2024.

Recipientele de colectare se găsesc la Poarta Spitalului Nou, strada Poet Andrei Mureșanu, Nr. 16.

Se colectează: medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipientele deteriorate, medicamente retrase de pe piață.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj