Rămâi conectat

Știri din zonă

Podgoria Jidvei la vremea culesului

Publicat

în

jidvei6Ce uşor alunecă pe gât un pahar de vin de Jidvei, cum ar fi acela de Sauvignon Blanc, cel mai bun vin alb din lume, după cum probează medalia de aur obţinută recent la Bordeaux, în Franţa, patria vinurilor, la concursul mondial dedicat exclusiv acestui soi de vin, cel mai răspândit din lume.

Dar câtă muncă, câtă trudă, câte eforturi financiare, materiale şi, mai ales, umane, se ascund în spatele unui vin de calitate se poate vedea şi în aceste zile, când în Podgoria Jidvei se desfăşoară din plin, în foc continuu, zi şi noapte recoltatul şi prelucratul strugurilor. În ultimii ani, am fost prezent aproape toamnă de toamnă la culesul viilor de la Jidvei şi de fiecare dată m-au izbit, m-au impresionat şi cucerit noutăţile din cadrul companiei. Aici am văzut pentru prima dată combinele de recoltat struguri, adevărate bijuterii ale tehnicii, şi tot aici am văzut cele mai mari şi frumoase plantaţii noi de viţă-de-vie, realizate cu ajutorul sateliţilor şi al GPS-ului, cu soiuri de viţă-de-vie produse în pepinierele proprii. Aici am văzut şi cea mai mare şi modernă linie de îmbuteliere a vinului şi tot aici am luat act de tehnologiile moderne aplicate în producerea vinului, astfel ca toate zaharurile, aromele, ca şi aciditatea, caracteristice fiecărui soi de vin, să fie păstrate şi potenţate. Niciodată, însă, nu am fost atât de impresionat ca şi în această toamnă când am păşit în noua cramă de la Tăuni (comuna Valea Lungă), situată pe un vârf de deal, sub cerul liber, în mijlocul unei plantaţii de 500 de hectare, o imensă uzină de stors, fermentat, maturizat şi stocat vin, cu o capacitate de 5 milioane de litri. Imensele cisterne, dispuse pe trei niveluri, legate între ele prin tot felul de conducte, panoul de comandă şi centrul de dirijare a întregului proces de fabricaţie, toate electronizate şi computerizate, dau aspectul unei citadele industriale de ultimă generaţie. Aşa şi sunt, de fapt, toate echipamentele tehnice şi electronice de aici, care permit ca toate cantităţile de struguri să fie prelucrate computerizat, pe fiecare soi şi apoi dirijate spre cisternele de fermentare a mustului. De aici, „tulburelul” trece la maturare şi depozitare, precum şi la înnobilare şi învechire în butoaiele de stejar de la crama din Jidvei. Un drum lung, care poate dura şi câţiva ani, până când vinul de calitate excepţională ajunge pe masa consumatorului.
jidvei2Pentru toate acestea, acum, la ora culesului, sunt concentrate în Podgoria Jidvei importante forţe mecanice şi manuale, practic întreaga populaţie de pe Târnave este conectată la această importantă campanie de recoltare a strugurilor. Peste 1800 de culegători sunt prezenţi zilnic la recoltatul manual al strugurilor, în frunte cu toţi angajaţii companiei. Alături de ei acţionează zi şi noapte, mai ales noaptea, când răcoarea păstrează mai bine aroma strugurilor, cinci combine de recoltat mecanizat, cu un randament de 10 hectare pe zi/noapte. Se lucrează non-stop pentru ca recolta de pe cele 2200 de hectare să fie strânsă în epoca optimă. Producţia este una bună, de excepţie, ca şi anul trecut, strugurii fiind de calitate, pentru că aici viile au fost şi sunt lucrate ca la carte, deşi vremea nu a ţinut întotdeauna cu viticultorii. Evident, şi eforturile, mai ales financiare, ca şi cheltuielile, au fost pe măsură, căci anul viticol a fost capricios şi a impus tratamente fitosanitare tot mai costisitoare. Nimic nu este, însă, de prisos atunci când este vorba de materia primă, adică de struguri, de calitatea lor, la standarde cu care viile de la Jidvei ne-au obişnuit datorită marilor investiţii făcute aici, în plantaţii, crame şi tehnologii tot mai performante, de către patronii companiei, Liviu şi Claudiu Necşulescu, care au relansat viticultura în această zonă, cu sol şi climă propice viţei-de-vie şi atât de binecuvântată de Dumnezeu. Se probează astfel că şi oamenii de afaceri români, capitaliştii noştri autohtoni, pot face ca pământul nostru să rodească îmbelşugat, să fie lucrat de oamenii locului şi să asigure existenţa unor comunităţi întregi pentru care compania Jidvei este cel mai bun investitor strategic. Pentru toate acestea, merită ca acum, la ceas de toamnă bogată, să închinăm un pahar de vin de Jidvei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Știri din zonă

Investiție de aproape 500.000 de lei în reabilitarea termică a Grădiniței din Cenade

Publicat

în

Primăria comunei Cenade a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări în cadrul proiectului „Reabilitare moderată a clădirilor publice din comuna Cenade – Grădinița Cenade”. Valoarea totală estimată a investiției este de 485.705,28 de lei.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea cadrului necesar pentru dezvoltarea durabilă a localităților din România prin investiții în infrastructura locală care vor susține reziliența și tranziția verde a zonelor urbane și rurale, precum și reducerea disparităților teritoriale la nivel regional, intraregional și intra-județean.

Reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciile publice prestate la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Obiectivul este renovarea energetică moderată a clădirilor publice, contribuind astfel la îmbunătățirea furnizării de servicii publice la nivel local.

La grădiniță merg aproximativ 35 de copii. Grădinița se află într-o clădire veche și a fost modernizată puțin doar acum 10 ani” a declarat primaul comunei Cenade, Ilie Neamțu, pentru ziarulunirea.ro.

Lucrările constau în principal în:

– Lucrari de izolare termica a fatadei
– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electirce si/sau termice pentru consumul propriu, utilizarea resurselor regenerabile de energie
– Lucrari de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare si/sau ventilatie mecanica
– Alte lucrari care conduc la eficientizarea energetica a cladirii

Data limita depunere este de 11.04.2024.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Campanie umanitară „Pro Viață”, derulată în Parohia Sâncel – Protopopiatul ortodox Blaj

Publicat

în

În contextul „Lunii pentru Viață”, Parohia Ortodoxă Sâncel a organizat o campanie umanitară pentru a veni în sprijinul mamelor cu posibilități materiale reduse.

 

Astfel, pe parcursul întregii luni, credincioșii parohiei au colectat scutece, produse de igienă și biberoane, pentru a le oferi mămicilor care aleg să aducă pe lume copii, în ciuda neajunsurilor datorate situației nefavorabile de acasă.

În acest context, produsele colectate în urma campaniei (96 de pachete de scutece, 125 de pachete de șervețele umede și un număr considerabil de produse de igienă corporală, biberoane și suzete) au fost predate luni, 25 martie 2024, secției Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj, de un grup de credincioși, însoțit de părintele paroh Claudiu Moldovan. Evenimentul s-a derulat de praznicul Bunei Vestiri, momentul întrupării Fiului lui Dumnezeu, „începutul mântuirii noastre”, pentru a marca încă o dată faptul că viața pruncilor începe din momentul concepției.

Totodată, în aceeași zi, biserica parohială a fost împodobită de inocența tinerilor din localitate, care au participat în număr mare la Dumnezeiasca Liturghie și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. De asemenea, locașul de închinare a răsunat de glasurile cristaline ale elevilor sânceleni, care au interpretat, la finalul Sfintei Liturghii, un buchet de pricesne închinate Maicii Domnului, dar și câteva cântece creștine în care a fost elogiat rolul mamei în perpetuarea vieții.

Momentul artistic a fost oferit credincioșilor prezenți de către corul Școlii Gimnaziale „Ion Pop Reteganul” din Sâncel, coordonat de prof. Mirela Petruț. La final, preotul paroh a mulțumit părinților și cadrelor didactice pentru că îi educă pe cei mici în spiritul moralei creștine, oferindu-le propriul exemplu al bunei-viețuiri, dar și tuturor credincioșilor care au răspuns invitației de a se alătura campaniei „pro viață”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 66 de ani din Mihalț cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe raza comunei

Publicat

în

Sâmbătă, 23 martie 2024, în jurul orei 20.15, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au depistat un bărbat de 66 de ani, din comuna Mihalț, în timp ce conducea un autoturism, pe  raza localității Mihalț, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj