Rămâi conectat

Știri din zonă

Mama unui copil cu autism din Valea Lungă acuză autoritățile locale de rea voinţă în ceea ce priveşte sprijinirea recuperării acestuia

Publicat

în

mama-acuzatii-autoritati-locale-valea-lunga-copil-autismMaximilian Maftei Miron Mărginean este un copilaș cu nevoi speciale din comuna Valea Lungă, pentru care mama sa a căutat cea mai eficientă soluție în vederea  recuperării medicale indicate de medicii specialiști.

Suferind de autism și încadrat în gradul de handicap grav cu asistent personal, Maximilian frecventează din anul 2014 Centrul pentru copii cu dizabilități multiple A.C.A.S. din Alba Iulia.

Aici are parte de atenție specializată zilnic, iar rezultatele nu au încetat să apară. Doar că, fiind vorba de un ONG, iar Maximilian neavând domiciliul în Alba Iulia (unde primăria subvenționează recuperarea copiilor cu nevoi speciale din municipiu), costurile recuperării lui prin centrul Asociației A.C.A.S. apasă exclusiv pe umerii părinților. Lunar, Maximilian are nevoie, strict pentru recuperare, de 1.192,75 lei, fără să mai punem în calcul transportul acestuia de la domiciliul din Valea Lungă până în Alba Iulia.

Simona Mărginean, mama copilului acum în vârstă de 6 ani, a încercat încă din 2014 să obțină sprijinul autorităților locale din Valea Lungă, pentru a nu îl priva pe cel mic de beneficiile frecventării centrului din Alba Iulia. Potrivit acesteia, ideea asocierii în parteneriat public-privat a comunei Valea Lungă cu Asociația pentru Consiliere și Asistență Specializată A.C.A.S. a fost încă de atunci respinsă de edilul Vasile Pușcă, care i-a oferit în schimb un ajutor de urgență în valoare de 2.000 de lei. În anul 2015, convinsă fiind că propunerea încheierii unui contract de acordare de servicii sociale pentru susținerea financiară a recuperării lui Maximilian la același centru ar fi fost sortită eșecului, a optat din nou pentru un ajutor de urgență care, însă, nu i-a mai fost alocat. Doar anul acesta, spune femeia, a mai primit 1.500 de lei, tot sub forma unui ajutor de urgență, o picătură în oceanul de cheltuieli al familiei pentru problema de sănătate a copilului. În data de 31 octombrie, în cadrul ședinței de consiliu local din Valea Lungă, s-a dezbătut și respins un proiect de hotărâre inițiat de Simona Mărginean cu sprijinul a 171 de cetățeni ai comunei, care au semnat în favoarea cauzei lui Maximilian.

”În temeiul prevederilor art. 36(2) lit. d, coroborat cu art. 36(6) lit. a pct.2, art. 45(2), lit. a și f ale art. 115(1) lit. b din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile Ordonanței 68/2003 actualizată, art.12 alin. 3, serviciile publice de asistență socială, organizate la nivel județean și local, pot încheia convenții de parteneriat între ele, cu orice alți furnizori de servicii sociale și contracte de acordare a serviciilor sociale cu furnizorii de servicii sociale prevăzuți de Legea asistenței sociale”, se arată în expunerea de motive a proiectului care propunea tocmai asocierea cu Asociația A.C.A.S. și aprobarea alocării sumei de 1.192,75 lei pe lună din bugetul local pentru susținerea recuperării lui Maximilian.

Mai mult, susține Simona Mărginean, un precedent favorabil există la Vințu de Jos, unde autoritățile locale sprijină recuperarea în cadrul aceluiași centru pentru 3 copii cu probleme de sănătate mintală și nu numai. Acolo se poate, la Valea Lungă, nu. De ce oare?, se întreabă mama, în condițiile în care pentru sărbătorile câmpenești se cheltuie sume fabuloase, doar pentru manifestările pentru ”Mărie, dragă Mărie!” fiind alocate, anul acesta, aproximativ 62.000 de lei.

Contactat pentru a-și expune punctul de vedere, primarul comunei Valea Lungă, Vasile Pușcă, a declarat: ”La nivelul comunei avem un centru de asistență unde susțin 25 de copii și 20 de bătrâni, 8 copii cu grad de handicap din Valea Lungă beneficiază de asistent personal, m-am îngrijit ca mamele acestor copii să fie angajate și nu cred că există cineva în comună care să îmi poată reproșa lipsa de grijă față de copiii cu nevoi speciale. Și pe doamna Mărginean am ajutat-o ori de câte ori am avut posibilitatea, prin ajutor de urgență, doar că am senzația ca acești bani nu au mers unde trebuie. Am auzit că în 2014, când i-am acordat 2.000 de lei, și-a luat tractor, în 2016, când am putut să-i oferim 1.500 de lei, și-a luat mașină. Nu știu ce să mai cred. Noi nu ne putem compara cu Vințu de Jos, ei au bugetul de 2-3 ori mai mare decât noi. De altfel, și în recenta ședință de consiliu local, i s-a propus doamnei și soțului dânsei, care este consilier local, să accepte să contribuim fiecare, consilierii din indemnizația de consilier, pentru a ajuta la acoperirea costurilor pentru recuperarea copilului, pentru ultimele luni ale lui 2016. Au refuzat ajutorul, ”pomana”, cum au numit-o.

Reiterez acum ce le-am spus cu aceeași ocazie, anul viitor, în momentul alocării bugetare de la Guvern, voi analiza împreună cu consilierii locali sumele de bani de care vom dispune pe asistență socială și vom găsi o formă de a-i ajuta. Țin să precizez că pentru cei 25 de copii și 20 de bătrâni pe care îi avem în grijă la centrul de asistență socială al comunei, cheltuim în jur de 100.000 de lei pe an. Iar pentru asistenții personali am rămas descoperiți aproape în fiecare an, numai într-o lună apărând 4 noi cazuri pentru care am alocat bani de la bugetul local. Cu vorbă bună și fără rea credință cred că vom ajunge la un consens”.

Una peste alta, când oamenii mari se încurcă în orgolii, culori politice sau interese personale, cei mici au de suferit. Maximilian este un copil nevinovat, care nu își poate cere singur drepturile. În măsura în care cadrul legal pentru a-l ajuta există, refuz să cred că administrația locală din Valea Lungă nu va găsi calea de a contribui la recuperarea acestuia, alocând banii direct furnizorului de servicii, pentru a nu mai apleca urechea, așa cum suntem cu toții tentați, la gura lumii. Vom urmări acest caz și vom reveni cu, sperăm noi, soluția fericită la care s-a ajuns și cu zâmbetul lui Maximilian, drept răsplată.

[youtube_sc url=”https://youtu.be/G7hvNi84t7s”]

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Știri din zonă

Investiție de aproape 500.000 de lei în reabilitarea termică a Grădiniței din Cenade

Publicat

în

Primăria comunei Cenade a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări în cadrul proiectului „Reabilitare moderată a clădirilor publice din comuna Cenade – Grădinița Cenade”. Valoarea totală estimată a investiției este de 485.705,28 de lei.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea cadrului necesar pentru dezvoltarea durabilă a localităților din România prin investiții în infrastructura locală care vor susține reziliența și tranziția verde a zonelor urbane și rurale, precum și reducerea disparităților teritoriale la nivel regional, intraregional și intra-județean.

Reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciile publice prestate la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Obiectivul este renovarea energetică moderată a clădirilor publice, contribuind astfel la îmbunătățirea furnizării de servicii publice la nivel local.

La grădiniță merg aproximativ 35 de copii. Grădinița se află într-o clădire veche și a fost modernizată puțin doar acum 10 ani” a declarat primaul comunei Cenade, Ilie Neamțu, pentru ziarulunirea.ro.

Lucrările constau în principal în:

– Lucrari de izolare termica a fatadei
– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electirce si/sau termice pentru consumul propriu, utilizarea resurselor regenerabile de energie
– Lucrari de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare si/sau ventilatie mecanica
– Alte lucrari care conduc la eficientizarea energetica a cladirii

Data limita depunere este de 11.04.2024.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Campanie umanitară „Pro Viață”, derulată în Parohia Sâncel – Protopopiatul ortodox Blaj

Publicat

în

În contextul „Lunii pentru Viață”, Parohia Ortodoxă Sâncel a organizat o campanie umanitară pentru a veni în sprijinul mamelor cu posibilități materiale reduse.

 

Astfel, pe parcursul întregii luni, credincioșii parohiei au colectat scutece, produse de igienă și biberoane, pentru a le oferi mămicilor care aleg să aducă pe lume copii, în ciuda neajunsurilor datorate situației nefavorabile de acasă.

În acest context, produsele colectate în urma campaniei (96 de pachete de scutece, 125 de pachete de șervețele umede și un număr considerabil de produse de igienă corporală, biberoane și suzete) au fost predate luni, 25 martie 2024, secției Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj, de un grup de credincioși, însoțit de părintele paroh Claudiu Moldovan. Evenimentul s-a derulat de praznicul Bunei Vestiri, momentul întrupării Fiului lui Dumnezeu, „începutul mântuirii noastre”, pentru a marca încă o dată faptul că viața pruncilor începe din momentul concepției.

Totodată, în aceeași zi, biserica parohială a fost împodobită de inocența tinerilor din localitate, care au participat în număr mare la Dumnezeiasca Liturghie și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. De asemenea, locașul de închinare a răsunat de glasurile cristaline ale elevilor sânceleni, care au interpretat, la finalul Sfintei Liturghii, un buchet de pricesne închinate Maicii Domnului, dar și câteva cântece creștine în care a fost elogiat rolul mamei în perpetuarea vieții.

Momentul artistic a fost oferit credincioșilor prezenți de către corul Școlii Gimnaziale „Ion Pop Reteganul” din Sâncel, coordonat de prof. Mirela Petruț. La final, preotul paroh a mulțumit părinților și cadrelor didactice pentru că îi educă pe cei mici în spiritul moralei creștine, oferindu-le propriul exemplu al bunei-viețuiri, dar și tuturor credincioșilor care au răspuns invitației de a se alătura campaniei „pro viață”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 66 de ani din Mihalț cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe raza comunei

Publicat

în

Sâmbătă, 23 martie 2024, în jurul orei 20.15, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au depistat un bărbat de 66 de ani, din comuna Mihalț, în timp ce conducea un autoturism, pe  raza localității Mihalț, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj