Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Gheorghe Șincai comemorat la Colegiul Național ,,I. M. Clain” din Blaj

Publicat

în

in-memoriam-gheorghe-sincai-la-blaj-2016Miercuri, 2 noiembrie 2016, la Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj,  s-a desfășurat, într-o însorită după-amiază autumnală, manifestarea comemorativă –  In memoriam Gheorghe Șincai, din inițiativa doamnei prof. Natalia Comșa. Evenimentul a început la ora 15:30, în Capela Arhiereilor (din spatele Colegiului Național ,,I.M.Clain”), unde reprezentanți ai bisericii greco-catolice au oficiat Parastasul în memoria lui Gheorghe Șincai.

Această activitate, înscrisă în  agenda Cenaclului literar ,,Radu Brateș”, coordonat de prof. Claudia Oancea-Raica,  a fost una cu totul deosebită în primul rând datorită empatiei culturale care s-a creat între reprezentanții unor generații diferite, ce au trăit la unison emoții puternice.

Domnul director al colegiului, prof. Ioan Tomoiagă  a adresat publicului un cuvânt de întâmpinare, susținând că este important în societatea contemporană  să păstrăm vii astfel de manifestări prin care se  realizează un arc peste timp între generații, ca simbol al prețuirii și gratitudinii noastre față de istoria, valorile și oamenii Blajului. La această manifestare au participat d-na viceprimar, prof. Livia Mureșan,  Simona Frâncu, director al Muzeului de Istorie ,,Augustin Bunea”, lector univ. dr. Marcela Ciortea, preacucernici părinți pr. prot. Ioan Fărcaș, pr. Cristian Rus, pr. Daniel Câmpean, dir. adj. Rodica Jeican, consilier educativ Adrian Hetak, cadre didactice, părinți și elevi, fiecare având dorința de a se îmbogăți spiritual și de a aduce un pios omagiu corifeului Școlii Ardelene, de la moartea căruia s-au împlinit 200 de ani.

Domnul prof. univ. dr. Ion Buzași a ținut o prelegere impresionantă în care a relevat principale aspecte din viața renumitului istoric iluminist şi filolog, gînditor politic şi mare organizator de şcoli– ,,Gheorghe Șincai – o biografie exemplară a unui dascăl strălucit”. De asemenea, Domnia Sa a reamintit publicului că patronul spiritual al Liceului Pedagogic blăjean, apoi al Colegiului Pedagogic a fost Gheorghe Șincai. În mod firesc, informațiile domnului prof. univ. dr Ion Buzași au fost  ilustrate de Gabriela Veronica Isailă , președinta cenaclului literar, care printr-o muncă laborioasă a realizat o prezentare PowerPoint în care a inserat numeroase fotocopii ale lucrărilor lui Gh. Șincai de la Biblioteca Mun. Blaj ,,Școala Ardeleană” și de la Muzeul de Istorie ,,Augustin Bunea”. Elevul Adrian Ciortea (cl. a XI-a D)  a descris portretul lui Gheorghe Șincai, în viziunea lui Al. Papiu Ilarian, surprinzând în mod plăcut prin naturalețea gesturilor și timbrul vocii. Spiritul aprig, seriozitatea și entuziasmul pe care le-a avut în culegerea de informații pentru alcătuirea Cronicii sale, le regăsim în activitatea sa de organizator și conducător de școli. Acest aspect a fost foarte bine punctat prin intervenția prof. Natalia Comșa care a evidențiat cu numeroase exemple Potențialul intelectual profesional-pedagogic al lui Gheorghe Șincai. În calitate de director al şcolilor româneşti din Transilvania între anii 1782-1793, a înfiinţat peste 300 de şcoli săteşti, în care învăţămîntul se preda în limba română, organizează și conduce formarea noilor dascăli, pe lângă ,,normele” din Blaj, cercetează cu sârguință ,,de trei ori toate școalele românești una câte una”, se preocupă de elaborarea programelor și publică manuale școlare. Doamna prof. Silvia Pop, președinte ASTRA Blaj, a încercat să sensibilizeze auditoriul printr-un discurs emoționant Gheorghe Șincai – un reprezentant ilustru al Școlii Ardelene, accentuând viața de martiraj al celui care a devenit un apostol al românismului prin răspândirea culturii în popor.

Din cauza unor probleme de sănătate, președintele onorific al Cenaclului literar ,,Radu Brateș” ambasadorul, publicistul și scriitorul Ion Brad a fost o omagiat, in absentia, de către cenacliști. Poezia  Domniei Sale – Șincai (Corifeul), recitată cu sensibilitate de Veronica Isailă, a reprezentat mesajul de suflet al acestuia către generația tânără. Momentele lirice au fost susținute de elevii: Andrei Mihai (cl. a X-a E), care a recitat Balada lui Șincai, de Teodor Murășanu și Izabella Pataky (cl. a XI-a D) – Șincai, de Ștefan Octavian Iosif, coordonați de prof. Iulia Tarko și Claudia Oancea-Raica.

La final, doamna bibliotecară Maria Brad a prezentat o interesantă expoziție de carte, conținând numeroase lucrări biografice despre ilustrul cărturar, dar și tomurile sale reprezentative: Elementa linguae daco-romanae sive valachicae, Gheorghe Șincai, Samuil Micu, Opere, vol 1,2 Hronica Românilor etc., oferind astfel surse de bibliografie pentru iluminismul românesc atât elevilor, cât și profesorilor interesați să-și îmbogățească orizontul cultural.

În acest spațiu ofertant, încărcat de istorie și de tradiție școlară, avem convingerea că, la sfîrșitul manifestării, toți participanții au conștientizat importanța și valoarea spirituală a corifeului Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai, atât în planul învățământului românesc din Transilvania, cât și în cel al culturii naționale, a transmis prof. dr. Claudia Oancea-Raica, purtător de cuvânt al colegiului.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Învățământ-Cultură

Elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”, două premii „Școala Ardeleană” în educație

Publicat

în

Elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”, Hrișcă Paul Mihai și Cozac Eta Florina, care au obținut performanțe școlare la Olimpiada Națională de Religie în anul școlar 2022-2023, premiul al III-lea, având ca profesori îndrumători pe Avram Rodica (Sora Luminița) și Gherman Alexandru-Paul, au fost premiați aseară în cadrul evenimentului Premiile „Școala Ardeleană” în educație – Gala Performerilor, organizat de Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Prezența Preasfinției Sale Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba- Iulia și Făgăraș la acest eveniment deosebit la nivelul județului a reprezentat o recunoaștere a muncii elevilor, cadrelor didactice și implicarea părinților.

Felicitări și mulțumiri organizatorilor care an de an răsplătesc excelența, elevilor care obținut rezultate foarte bune și profesorilor care susțin și încurajează performanța!

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Echipa de robotică „RUBIX”, a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, locul III la Competiția națională de robotică „First Tech Challenge România”

Publicat

în

Echipa de robotică RUBIX a obținut locul trei la cea mai importantă categorie de premii, Inspire Award, la Competiția națională de robotică First Tech Challenge România – Turneul Ligii #2 Cluj-Napoca.

Echipa Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj s-a calificat la etapa națională din 22-24 martie din Iași.

Competiția s-a desfășurat în perioada 8-11 februarie. RUBIX a obținut locul trei din 38 de echipe participante.

„La etapa regională am avut 3 zile pline de entuziasm și de fericire, fiind mândri de parcursul nostru din acest sezon și demonstrând că munca și implicarea aduc în final succesul mult așteptat! Interviurile cu jurații au fost de succes, reușind să îi impresionăm cu robotul nostru, evenimentele organizate excepțional și cu atitudinea noastră în raport cu competiția și cu echipele adversare, confirmarea acestui fapt fiind premiul INSPIRE obținut.” (echipa RUBIX)

Acest premiu se acordă echipei care inspiră cu adevărat valorile First, fiind un ambasador al acestei competiții în comunitatea locală şi nu numai, care deține un robot bine construit şi cu un design inovativ, un portofoliu tehnic de înaltă calitate, interviuri cu alură profesională şi degajată, dar şi membri cu o atitudine pozitivă, toți membrii echipei contribuind la succesul acesteia. Echipa care obține premiul Inspire este un concurent puternic pentru toate celelalte premii ale competiției.

Standul echipei RUBIX a fost foarte căutat și frecventat pe parcursul competiției. S-au jucat multe meciuri de șah, piesele acestuia fiind printate la imprimanta 3D și având forma pieselor inspirată din tematica sezonului, jocuri interactive care pun la încercare gândirea logică și dexteritatea, poșta RUBIX ediția de Valentine’s Day, materiale promoționale create special pentru eveniment, dulciuri și altele.

„Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut, mentorilor, sponsorilor, sponsorului nostru principal Star Assembly Sebeș, dar şi conducerii colegiului.” (echipa RUBIX)

Etapa națională se va desfășura în perioada 22-24 martie iar echipa este pregătită să facă eforturi considerabile până atunci pentru a se prezenta exemplar la Iași!

Echipa RUBIX:

Emanuel Todea – liderul echipei
Alex Aldea
Tudor Corbean
George Biriș
Elizabeth-Mary Comandaşu-Soare
Alin Oniga
Cristi Bogdan
Maia Iancu
Anamaria Costea
George Oniga
Bogdan Oargă
Bianca Pripon
Paul Birilă
Mentori: prof. Romanța Ghiță, prof. Alexandra Boboia-Băcilă, prof. Ioan Ghiță.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Rezultate excelente obținute de elevii Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, la cea de-a XXIV-a ediție a Concursului Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu”

Publicat

în

Și anul acesta ne mândrim cu rezultatele elevilor de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, înscriși la cea de-a XXIV-a ediție a Concursului Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu”, desfășurat în data de 27 ianuarie 2024, la Palatul Cultural Blaj. Sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare: Claudia Oancea-Raica, Ioana Breazu, Carmen Simu, Iulia Tarko și Alexandra Băcilă, elevii de la școala noastră au impresionat prin talent și măiestrie artistică, emoție și rafinament estetic.

Laureații și participanții de la secțiunea Creație artistică:

Premiul II – Elizabeth Mary Comandașu-Soare, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. XI, prof. coord. Simu Carmen;
Mențiuni – Sidonia-Cristina Paraschiv, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. X, prof. coord. Simu Carmen; Șain Rebeca, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. XI, prof. coord. Oancea-Raica Claudia;
Premiu Special: Frățilă Nicoleta Mihaela, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. XI, prof. coord. Oancea-Raica Claudia;
Diplomă de participare: Stephanie Comandașu-Soare, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl IX., prof. coord. Iulia Tarko; Mireya Pinca, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl XII., prof. coord. Ioana Breazu.

„Proba de foc” a fost Secțiunea de Recitare din lirica eminesciană, unde juriul a decis ca Marele Premiul pentru concurenții de la școlile gimnaziale să-l primească eleva Corina Dolcoș, de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. a VII-a, prof. coord. Claudia Oancea-Raica.

Menționăm elevii care s-au remarcat prin interpretarea plină de sensibilitate a creațiilor din lirica eminesciană la această secțiune, în funcție de cele două grupe de vârstă:

Liceu

Premiul I – Țibichi Ana-Maria, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. XI, prof. coord. Oancea-Raica Claudia
Premiul II – Bolgar Naomi, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. XII, prof. coord. Breazu Ioana
Premiul III Otvoș Veronica, Colegiul Național 2Inochentie Micu Clain” Blaj, cl IX, prof. coord. Tarko Iulia-Mirela
Diplomă de participare:Amalia Cârpaciu-Cristian, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl IX., prof. coord. Iulia Tarko; Isabela Adam, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl XII., prof. coord. Ioana Breazu.

Gimnaziu

Premiul I – Nistor Ana-Miruna, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. VI, prof. coord. Oancea-Raica Claudia
Premiul II – Oancea-Raica Bogdan, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. VII, prof. coord. Oancea-Raica Claudia
Premiul Special Al Juriului – Săcui Tudor, Colegiul Național ,,Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. VII, prof. coord. Oancea-Raica Claudia și Alexandra Băcilă
Premiu Special – Breazu Alexandra Maria, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. VI, prof. coord. Oancea-Raica Claudia
Diplomă de participare: – Simu Elisa Iulia, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cl. VI, prof. coord. Oancea-Raica Claudia

Trecerea de la muzicalitatea versurilor recitate la poezia muzicii s-a realizat printr-un moment muzical eminescian, pregătit cu dăruire de Alexandra Băcilă, prof. coordonator al elevelor de la Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj: Olga Ilia – Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie și Daria Costea – Eminescu.

Fiți mereu sub ocrotirea geniului eminescian! Felicitări tuturor!

Prof. Claudia Oancea-Raica

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj