Rămâi conectat

Actualitate

Firmă de construcții din municipiul Blaj, amendată de inspectorii ITM Alba pentru muncă la negru

Publicat

în

O firmă din Blaj, cu domeniu de activitate în sectorul construcțiilor, a fost amendată de inspectorii ITM Alba, după ce a fost descoperită că a primit în activitate o persoană muncind fără forme legale de angajare. Săptămâna trecută, au fost aplicate în total 29 de avertismente și 7 amenzi în valoare de 66.500 de lei, pentru nereguli depistate la firme din judeţ.

În perioada 8-12 mai 2017, inspectorii ITM Alba au efectuat controale în domeniul relaţiilor de muncă la 50 de unităţi comerciale din judeţ, cu un număr total de 892 angajaţi. În urma controalelor, au fost aplicate 10 sancțiuni, respectiv patru amenzi în cuantum de 53.000 de lei, din care o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru munca nedeclarată și șase avertismente.

Entitatea sancţionată pentru muncă la negru: S.C. DALITO DESIGN S.R.L., Blaj – construcții

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii au controlat 49 de unităţi, la care au fost constatate 86 de deficienţe. Au fost formulate 23 de avertismente și aplicate 3 amenzi în valoare de 13.500 de lei. Două evenimente se află în curs de cercetare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Actualitate

Bărbat de 68 de ani din Blaj cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Păcii

Publicat

în

Duminică, 17 martie 2024, în jurul orei 11.20, polițiștii rutieri din Blaj au depistat un bărbat de 68 de ani, din municipiul Blaj, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Păcii din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

În zilele de 23 și 24 martie 2024, la Blaj are loc o nouă ediție a SĂRBĂTORII MIERII

Publicat

în

Vă invităm la SĂRBĂTOAREA MIERII la BLAJ, cel mai dulce târg, care marchează sosirea primăverii pentru apicultori și iubitorii mierii: 23-24 martie 2024.

Și în acest an, așa cum v-am obișnuit, am pregătit o mulțime de activități captivante pentru toate vârstele.

DJ Project & Ioana Ignat, Barbarossa Samba Group, Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Trupa „Antheia Imperialis” și Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia sunt doar o parte dintre momentele speciale cultural-artistice pregătite pentru această ediție a Sărbătorii Mierii de la Blaj.

Pentru detalii despre programul complet al evenimentului, vă rugăm să accesați link-ul următor: https://sarbatoareamierii.ro/program/

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori: Apidava, Primăria Municipiului Blaj, Consiliul Județean Alba și instituțiile de cultură din subordine: Centrul de Cultura AUGUSTIN BENA Alba și Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia.

Sponsorii evenimentului: Apis Blaj: Echipamente Apicole, Bee Home, Lyson International, BCR, Bee Nutrition Science, Apivita, Asociatia Apemar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Sora Rodica Maria în vârstă de 107 ani, fostă învățătoare la Blaj, distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”

Publicat

în

Sora Rodica Maria din Congrgația Maicii Domnului, în vârstă de 107 ani și 7 luni, a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Ordinul „Preasfinta Treime”, acordat de Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan. Ordinul „Preasfânta Treime” a fost înmânat de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, cu ocazia vizitei pastorale pe care a efectuat-o în Parohia greco-catolică Sighișoara, duminică, 10 martie 2024, în Duminica a 35-a după Rusalii, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

La sosirea în fața „Bisericii Leproșilor”, lăcaș de cult care datează din secolul al XIV-lea, Episcopul a fost întâmpinat cu pâine, sare și flori de credincioase din parohie, înveșmântate în straie populare.

Alături de Preasfinția Sa Cristian s-au aflat surori din Congregația Maicii Domnului din Cluj-Napoca și Blaj, care au fost însoțite de Vicarul General al Eparhiei de Cluj-Gherla, Pr. Vasile Tofană SJ.

Evenimentul de la Sighișoara a avut dublă semnificație: Preasfinția Sa, surorile Congregației Maicii Domnului, alături de Superioara Ordinului, Preacuvioasa Maică Teodorina, s-au unit în rugăciune cu credincioșii Parohiei „Sfântul Spirit” din Sighișoara pentru cea mai vârstnică soră a Congregației, Sora Rodica Maria.

Împreună cu Preasfinția Sa Cristian si cu Pr. Vasile Tofană SJ, la sfântul altar au slujit: Pr. Septimiu Nicula, Protopop de Mediaș-Dumnbrăveni, Pr. paroh Ciprian Dărăban și Pr. Ciprian Suciu, Vicerector al Seminarului Arhieparhial Major „Bunavestire” din Blaj.

S-au unit  în rugăciune, pe parcursul desfășurării Sfintei Liturghii, preoți din alte culte din Sighișoara, un oraș în care se respiră un autentic spirit ecumenic: Pr. Hans Bruno Frölich, Protopop și Vicar Episcopal – Biserica Evanghelică, Pr. Cozmin Boian, Paroh al Parohiei Ortodoxe 5, Pr. Jenei Csaba, Paroh al Parohiei Unitariene.

Cuvântul cald de învățătură al Preasfinției Sale Cristian a ajuns la sufletul tuturor celor care l-au ascultat și l-au păstrat în inima lor, luând noi hotărâri de reînnoire a vieții spirituale, prin ceea ce Sfânta Biserică ne învață și ne pune la dispoziție pentru ca noi să moștenim Împărăția cea Veșnică.

La finalul Sfintei Liturghii, Pr. paroh Ciprian Dărăban a luat cuvântul, aducând mulțumire Bunului Dumnezeu, Cel care ne-a învrednicit să ne mai bucurăm o dată de vizita arhierească, a mulțumit Preafericirii Sale Lucian și Preasfinției Sale Cristian pentru binecuvântare și a mulțumit credincioșilor din parohie pentru implicarea lor de orice fel. Totodată, Pr. Ciprian Dărăban a subliniat semnificația înmânării celei mai mari distincții a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Ordinul „Preasfânta Treime”, emis de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, venerabilei surori Rodica Maria. Părintele Ciprian Dărăban, care este și părintele spiritual al surorii Rodica Maria, a făcut o prezentare succintă a vieții acestei, sprijinit în prealabil, cu date importante, de strănepoata călugăriței, Delia Fărcaș, de profesie notar.

Momentul de maximă emoție a fost atunci când Preasfinția Sa Cristian, însoțit de cele cinci surori din CMD, părintele paroh și Vicarul General de Cluj-Gherla, au intrat în locuința surorii Rodica Maria. Ierarhul a citit Decretul emis de PF Cardinal Lucian, i-a înmânat Diploma și i-a prins în reverul hainei Crucea Ordinului „Preasfintei Treimi”, ca „semn al prețuirii și al binecuvântării noastre pentru dragostea și dăruirea manifestate față de Cristos și față de Biserică și pentru mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune.”

Surorile Congregației i-au dăruit un buchet de flori, s-au rugat împreună cu Sora Rodica Maria și au interpretat frumoase cântece religioase, în timp ce venerabila călugăriță a depanat amintiri legate de lunga sa experiență de viață, mai ales din timpul persecuției comuniste.

Am plecat din locuința surorii Rodica Maria plini de bucurie, de speranță, de lumina credinței adevărate, nebiruită niciodată de rău. Sora ne-a încredințat pe fiecare în parte de rugăciunile sale, subliniind: „nu-mi ajunge ziua ca să mă rog!”

După încheierea vizitei la Sora Rodica Maria, Episcopul Auxiliar, preoții, calugăritele, strănepoata surorii sărbătorite și credincioșii Parohiei „Sfântul Spirit” din Sighișoara au fost invitați la o agapă frățească.

• Sora Rodica Maria CMD, repere biografice

Cuvioasa Soră Maria Rodica, cu numele civil Viorica Vețian, s-a născut în anul 1916, la 3 octombrie, în localitatea Băla, județul Mureș, din părinții Traian și Eugenia. A intrat, candidată, în Congregația Maicii Domnului (CMD), iar la timpul rânduit a fost înveșmântată la Blaj, la 8 aprilie 1939, de către Maica Febronia Mureșanu, co-fondatoarea și prima superioară generală a CMD. La data de 4 ianuarie 1942, tot la Blaj, a depus voturile temporare. La 15 august 1948, la Jucu de Sus, a depus voturile pe viață în mâinile Preacuvioasei Mame Sofia Mureșan, aceasta fiind ultima celebrare festivă de depunere de voturi înainte de dispersare, în condiții de libertate.

Sora Rodica a iubit copiii și misiunea sa a fost de învățătoare, atât la Blaj, cât și, în cea mai mare parte, la Școala Primară „Maica Domnului” din Cluj-Napoca, unde în anii 1945-1946 a îndeplinit funcția de director. La 30 noiembrie 1945, era prezentat Episcopului Iuliu Hossu „corpul didactic primar”, din care făceau parte numai surori, iar directoare era Sora Rodica Vețian.

Cu puțin timp înainte de scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, în 28-29 octombrie 1948, în „noaptea arestărilor” Episcopilor, surorile CMD de la Institutul Recunoștinței din Blaj au fost scoase forțat din Capela în care s-au rugat o zi întreagă fără întrerupere, luptându-se apoi, aproape toată noaptea, cu cei care veniseră să le ducă cu forța la Obreja. Cu puțin înainte de ivirea zorilor, istovite, surorile au cedat. La Castelul de la Obreja, comunitatea surorilor CMD a fost tolerată de comuniști până în septembrie 1949. Sora Rodica a fost Superioara surorilor timp de aproape un an. Tinere postulante, pline de zel, au fost înveșmântate și acolo, iar alte candidate au depus voturile vremelnice în aceeași celebrare de noapte.

În noaptea de 9 spre 10 septembrie 1949, toate surorile de la Obreja au fost deportate la Mânăstirea ortodoxă Bistrița, județul Vâlcea, unde s-au reîntâlnit cu surorile deportate de la Jucu. Intenția regimului era de a le convinge să renunțe la credința catolică și la unirea cu Pontiful Roman, oferindu-li-se posibilitatea de a rămâne călugărițe în obștea ortodoxă de la Mănăstirea Bistrița. După încercările zadarnice de a le convinge să facă această trecere, oamenii regimului au considerat că trebuiau îndepărtate superioarele din mijlocul surorilor. Toate fostele superioare de comunități, inclusiv Sora Rodica, au fost duse la Mănăstirea ortodoxă „Dintr-un Lemn”, județul Vâlcea. După mai multe săptămâni, văzând că nici una dintre surori nu cedează, comuniștii au decis să le trimită în familiile de origine, confiscându-le temporar veșmântul călugăresc.

Sora Rodica s-a întors de la Mănăstirea ortodoxă „Dintr-un Lemn” în familia surorii ei, la Reghin, în noiembrie 1949. În anul 1951, i s-a alăturat la Reghin o altă soră CMD, care, orfană fiind și neavând familie, s-a adăpostit în familia Sorei Rodica. În 1953, Securitatea a descoperit acest fapt, iar sora orfană a fost obligată să părăsească Reghinul. Din acest moment, Sora Rodica a fost chemată sistematic la Securitate, unde a fost supusă presiunilor de trecere la ortodoxie și de a deveni informator, însă fără nici un succes. Între timp, Sora Rodica s-a angajat în funcția de contabil la Cooperativa de Consum din Reghin, dar pentru că nu a acceptat să colaboreze cu Securitatea, a fost dată afară din serviciu. După mai multe tentative, a reușit să se angajeze din nou în cadrul aceleiași cooperative, însă în comuna Batoș, la 25 de kilometri de Reghin, apoi la Breaza. La început, a fost repartizată la plantarea puieților, împlinind o muncă fizică grea, făcând naveta până la punctul de lucru. După luni de zile, o persoană din anturaj, văzând-o epuizată, și-a dat seama de nedreptatea la care a fost supusă Sora Rodica și a introdus-o treptat – pentru a nu trezi suspiciuni – în domeniul contabilității și al gestiunii. Când respectivele puncte de lucru au fost desființate, a revenit la Reghin, la sediul Cooperativei de Consum, unde a rămas angajată ca revizor de gestiune până la pensionare.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj