Rămâi conectat

Administrație

Consiliul Local Blaj a aprobat pentru anul 2016, impozitele pe clădiri și terenuri, la valoarea minimă prevăzută de lege

Publicat

în

primaria-blajÎn Mica Romă, impozitele pe clădiri și terenuri la persoanele fizice vor fi și în anul 2016 la valoarea minimă prevăzută de lege. Consiliul Local Blaj a aprobat luni propunerea primarului Gheorghe Valentin Rotar ca baza de impozitare a tuturor terenurilor și clădirilor care aparțin persoanelor fizice să fie cea minimă impusă de Noul Cod Fiscal.

Despre modificările aduse de Noul Cod Fiscal în cazul persoanelor fizice ne oferă mai multe amănunte Cristina Cristea, director economic în cadrul Primăriei Blaj: “Spre deosebire de acest an, Noul Cod Fiscal (Legea 217) aduce unele modificări de calcul al impozitelor pe clădiri și terenuri care implică o creștere a acestora față de 2015, modificările fiind impuse de codul fiscal, la care noi nu putem opera. La impozitul pe clădiri, coeficientul de transformare a suprafeței utile în suprafață construită a fost majorat de la 1,2 la 1,4. La impozitul pe teren, față de anul 2015, se impozitează de acum și suprafața ocupată de clădiri și de construcții, la valoarea pentru categoria de folosință terenuri cu construcții, precum și încă 400 de metri pătrați din terenurile aflate la alte categorii de folosință, adică terenuri arabile, grădini, livezi, viță de vie, etc., repet, în limita a 400 de metri pătrați. La impozitul pe terenul intravilan, categoria de folosință curți-construcții, s-a ales limita minimă stabilită de lege. De exemplu, pentru zona A, limita aleasă a fost de 6.042 lei/ha, marja stabilită de noul cod fiscal fiind cuprinsă între 6.042 și 15.106 lei/ha.”
Inițiator al HCL privind impozitele și taxele locale pentru anul 2016, primarul Gheorghe Valentin Rotar a declarat că nu s-a pus problema ca administrația locală să perceapă impozite și taxe locale de la persoanele fizice peste nivelul minim impus de lege, în condițiile în care creșterea economică a municipiului Blaj a permis derularea proiectelor de investiții conform planului stabilit: “Am propus Consiliului Local, și acesta a votat nivelul minim stabilit de lege la impozitele pentru persoanele fizice, terenuri și clădiri. Consider că pentru anul viitor păstrarea acestui nivel minim este posibilă datorită nivelului de dezvoltare economică a orașului, Unitatea Administrativ Teritorială Blaj având ca principală sursă de venit încasările de la agenții economici, care ne permit să continuăm dezvoltarea orașului așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.”
Municipiul Blaj se află pe lista administrațiilor locale care au stabilit impozitele și taxele locale la valoarea minimă prevăzută de noul Cod Fiscal, în condițiile în care, în țară, există localități care au ales să aplice valori mai mari. Municipiile Turda și Tecuci sunt localitățile în care primăriile au impus cele mai mari creșteri ale impozitelor pe locuințele persoanelor fizice, de 275% și respectiv 150%, potrivit primului studiu făcut pe principalele 50 de orașe ale României, dat publicității în această săptămână.
La fel ca până acum, blăjenii care achită integral impozitele și taxele locale până la 31 martie 2016 vor beneficia de bonificația de 8% stabilită de Consiliul Local Blaj, conform legii. Aceasta se acordă doar în condițiile achitării integrale, inclusiv a eventualelor restanțe din anii precedenți. Impozitul pe clădiri, terenuri și mijloacele auto poate fi plătit anual în două rate egale, până la datele scadente de 31 martie și 30 septembrie, conform legii.

D. M. S.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Administrație

Vineri, 29 martie 2024, este ultima zi în care blăjenii mai beneficiază de bonificația de 8% la achitarea integrală a impozitului pe clădiri, terenuri şi autoturisme

Publicat

în

Primăria Municipiului Blaj anunţă că vineri, 29 martie 2024, este ultima zi în care persoanele fizice vor mai beneficia de bonificația de 8% la achitarea integrală a impozitului pe clădiri, teren şi auto.

Plățile se pot face la Biroul Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Blaj sau ONLINE pe platforma Servicii Electronice – https://se.primariablaj.ro/infopage/plati.html de pe site-ul Primăriei Blaj și pe www.ghiseul.ro.

La Biroul Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Blaj, plăţile se pot face în zilele de luni, marți, joi și vineri, între orele 08:15-15:15, iar miercurea între orele 08:15-16:30.

Blăjenii (persoane fizice) care îşi vor achita integral impozitul pe clădiri, teren şi auto până vineri, 29 martie 2024, vor primi o bonificaţie de 8%, stabilită prin hotărâre a Consiliului Local Blaj.

Conform legii, impozitul pe clădiri, teren şi auto se plăteşte anual în două rate egale, până la datele scadente de 31 martie şi 30 septembrie 2024.

Impozitele și taxele locale în municipiul Blaj au rămas aceleași ca în anul 2023, la care se adaugă, conform Codului Fiscal, rata inflației din anul anterior. Pentru anul 2023, rata inflaţiei este de 10,40%.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Administrație

La Blaj, pe străzile modernizate a început înlocuirea conductelor de alimentare cu gaze naturale

Publicat

în

În această perioadă se lucrează la schimbarea conductelor de alimentare cu gaze naturale și branșamente pe mai multe străzi din municipiu. Investiția este derulată de Delgaz Grid din bugetul propriu de investiții și este rodul unei foarte bune colaborări între Primăria Blaj și Grupul E.ON România, din care face parte această companie.

Până acum, programul de „înlocuire conductă și branșamente gaze naturale în Municipiul Blaj”, în valoare de 1.467.293,10 lei (cu TVA), s-a derulat pe străzile Pârâului, Arinilor, Gheorghe Magheru și Costache Negri (parțial), iar după efectuarea probelor la branșamente, se reabilitează infrastructura rutieră și pietonală de pe străzile respective. Aceste lucrări la infrastructura rutieră și pietonală vor fi verificate atent de angajații Primăriei și de mine personal.

În prezent, se desfășoară astfel de lucrări pe strada Nicolae Bălcescu (foto), termenul de finalizare fiind 1 aprilie 2024.

Urmează înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale de pe strada Mihail Kogălniceanu, iar termenul de finalizare, cu reabilitarea infrastructurii rutiere și pietonale, este 1 iulie 2024.

În următorii 2 ani, Delgaz Grid va executa, conform planului de investiții, lucrări de înlocuiri conducte și branșamente de gaze naturale pe străzile: Gheorghe Barițiu, Alexandru Borza, Privighetorii, Livezii, Iazului, Merilor, Măceșului, Arțarului, Nucilor, Caisului, Prunului, Șipotului, Dumbravei, Gheorghe Lazăr, Crișan, Clujului, Timotei Cipariu, Andrei Șaguna, Prundului și Parcul Avram Iancu.
Toate aceste lucrări îmbunătățesc infrastructura de utilități publice a Blajului, aducând-o la standardele europene!

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Administrație

Spitalul Municipal Blaj a primit cea mai înaltă categorie de acreditare acordată vreodată unui spital din România

Publicat

în

Spitalul Municipal Blaj a fost încadrat în categoria a II-a de acreditare, cea mai mare categorie de acreditare acordată până în prezent unui spital din România, prin Ordinul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) nr. 61/07.03.2024, organism de acreditare a unităților sanitare.

Potrivit legislației naționale în vigoare, sunt 6 categorii de acreditare a spitalelor cu paturi: I – acreditat, II – acreditat cu recomandări, III – acreditat cu rezerve, IV – acreditat cu încredere redusă, V – decizie de prelungire și VI – neacreditat. Categoria a II-a de acreditare reflectă capacitatea managementului spitalului și susținerea autorității tutelare sau a patronatului, pentru a atinge cele mai înalte standarde și, cu toate că au fost depistate unele mici deficiențe, au fost identificate soluțiile și găsite resursele necesare corectării lor, precum și dorința de a se conforma tuturor cerințelor standardelor de acreditare.

Procesul de acreditare la Spitalul Municipal Blaj a avut loc între anii 2020 – 2024, fiind amânat pe perioada pandemiei de COVID-19. Provizoriu, Spitalul Municipal Blaj a fost acreditat anul trecut în categoria a V-a, având termen de 1 an pentru îndeplinirea completă a unuia din cele 24 de standarde de acreditare, în vederea reevaluării și reîncadrării în categoriile de acreditare.

Pe 7 martie 2024, ANMCS a stabilit că Spitalul Municipal Blaj „se reîncadrează din categoria a V-a în categoria a II-a de acreditare «Acreditat cu recomandări»”, emițând Ordinul nr. 61. Prin emiterea acestui ordin, ANMCS a constatat că spitalul din Blaj a îndeplinit integral toate cele 24 de standarde de acreditare, categoria a II-a fiind o recunoaștere a nivelului înalt la care a ajuns unitatea sanitară cu paturi din municipiul de pe Târnavă datorită investițiilor masive efectuate de-a lungul vremii în dotarea cu aparatură, dezvoltarea infrastructurii medicale și a condițiilor hoteliere, precum și pentru eforturile susținute de atragere de noi medici specialiști.

„Pentru Primăria Blaj, obținerea celei mai mari categorii de acreditare acordate vreodată unui spital din România arată că municipiul este pe drumul cel bun, că sănătatea trebuie să rămână o prioritate pentru administrația locală, fapt care obligă la continuarea investițiilor în spitalul din Blaj! Este obiectivul, atât al Primăriei Blaj, cât și al conducerii administrative a spitalului, ca Spitalul Municipal Blaj să devină unul dintre cele mai bune spitale din țară, aflat într-un oraș de 20.000 de locuitori, cu o arie de deservire de 54.000 de pacienți de pe Valea Târnavelor.

Este o realizare importantă a Blajului în sănătate, la care a contribuit mult parteneriatul constant al primăriei cu Spitalul Municipal Blaj, parteneriat care a condus la realizarea unor proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii medicale: construirea noului ambulatoriu, realizarea heliportului, îmbunătățirea continuă a condițiilor hoteliere care vizează toate secțiile din spital, achiziționarea de aparatură medicală performantă, acordarea de facilități pentru atragerea de medici specialiști. Investițiile în sănătate vor continua și în perioada imediat următoare, prin realizarea unui proiect de investiții în sistemele informatice și de infrastructură digitală de la spital, cât și prin două proiecte ce vizează eficientizarea energetică atât a clădirii spitalului vechi, cât și a spitalului nou, proiecte aprobate și finanțate prin PNRR în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro.

La aceste proiecte se adaugă sprijinul administrației locale pentru extinderea serviciilor medicale cu noi specialități, atragerea de medici specialiști și personal medical. În final, doresc să mulțumesc managerului, directorului medical, directorului administrativ, asistentei-șefe, întregului personal medical și administrativ de la Spitalul Municipal Blaj, Consiliului de Administrație și Consiliului Local, precum și aparatului de specialitate din Primăria Blaj, ale căror eforturi conjugate au dus la obținerea acestei categorii maxime de acreditare pentru un spital din România și care au făcut ca spitalul din Blaj să fie recunoscut ca unul dintre cele mai bune spitale aflate într-o comunitate de 20.000 de locuitori, lucru cu care ne mândrim”, a spus primarul Blajului, Gheorghe Rotar.

Performanța Spitalului Municipal Blaj este cu atât mai meritorie cu cât, cel puțin deocamdată, în toată țara nu există nici măcar un spital încadrat în categoria I de acreditare (acreditat), iar spitalele din categoria a II-a se pot număra pe degete!

Prin Ordinul nr. 322/2019, ANMCS a instituit obligativitatea tuturor spitalelor să afișeze la intrare și pe site-urile proprii categoria de acreditare în care a fost încadrată unitatea sanitară, respectiv faptul că deocamdată spitalul se află în proces de acreditare, dacă nu a fost încă evaluat în ciclul al II-lea de acreditare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj